Smaczna, aromatyczna kawa. Postaw na niedrogie kawiarki

Smaczna, aromatyczna kawa. Postaw na niedrogie kawiarki

Smaczna, aromatyczna kawa. Postaw na niedrogie kawiarki

Nie ma nic lepszego dla kawosza niż zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Nie musisz inwestować w ekspres, równie aromatyczną kawę zaparzysz w prostej kawiarce. Kosztuje stosunkowo niewiele, a pozwoli przygotować pyszny napar.

Kawiarka działa na podobnej zasadzie co ekspres ciśnieniowy, choć ma mniejszą moc. Gotująca się woda zmienia się w parę i przenika przez ziarna kawy, by skroplić się w zbiorniczku, z którego można rozlewać ją do filiżanek. Dobra kawiarka nie zajmie wiele miejsca, z powodzeniem zmieścisz ją nawet w małej kuchni. Warto sprawić sobie i swoim bliskim odrobinę przyjemności i zafundować sobie kawę jak z prawdziwej kawiarni. 

Czym kierować się przy zakupie?

Dobry sprzęt do przyrządzania kawy nie musi kosztować wiele. Nawet za 40 złotych kupisz kawiarkę, która będzie w stanie przygotować dobrej jakości napój. Klasyczne modele wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej to gwarancja eleganckiego wyglądu i dużej wytrzymałości. Z drugiej strony połyskująca, srebrna kawiarka nie zawsze będzie pasować do wystroju kuchni, na szczęście możesz wybrać eleganckie modele z kolorową obudową. Zwróć uwagę nie tylko na względy estetyczne, ale również na to, dla ilu osób jednocześnie zwykle robisz kawę. Rozmiary kawiarek są oznaczone właśnie poprzez liczbę filiżanek, które będziesz w stanie przygotować za 

Jak przygotować kawę w kawiarce

Przygotowanie kawy jest banalnie proste. Najpierw odkręcamy podstawkę, do której należy wlać wodę, mając na uwadze to, by nie przykryła zaworka bezpieczeństwa. Następnie trzeba wsypać świeżo zmieloną kawę na sitko zakończone lejkiem i mocno zakręcić. Potem wystarczy tylko uruchomić urządzenie lub postawić na ogniu i gotowe

Aby kawa wyszła jak najlepsza w smaku, warto zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim nie wlewaj do kawiarki zimnej wody – znacznie lepiej będzie zalać dolną część gorącą wodą, niekoniecznie wrzątkiem. To sprawi, że kawa zaparzy się szybciej, a co za tym idzie ziarna będą miały mniejszy kontakt z wysoką temperaturą. Pamiętaj przy tym, by nie zalewać dolnego pojemniczka do pełna – zaworek w obudowie musi pozostać ponad powierzchnią wody. Pamiętaj również o tym, by nie spalić ziaren – jeśli napar w górnej części urządzenia zmieni się w brązową pianę, czas zdjąć kawiarkę z ognia. 

    Dodaj odpowiedź