Dlaczego powinno przechowywać się pieczywo w chlebaku?

Dlaczego powinno przechowywać się pieczywo w chlebaku?

Dlaczego powinno przechowywać się pieczywo w chlebaku?

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez wędliny, sera, owsianki lub jogurtu owocowego . 

Są też tacy, którzy na śniadanie zawsze, dzień w dzień, jedzą pieczywo, czasem bułki a czasem chleb. 

Koniecznie jest jak jest najświeższy i przyjemnie chrupiący. Pozostaje zawsze jednak kwestia ich przechowywania. 

Uważamy iż że chlebak jest do tego najlepszy. 

 Dlaczego? 

Już wyjaśniamy, żeby nie było żadnych wątpliwości.

W czym przechowywać chleb?

Pieczywo powinno być zawsze odpowiednio zabezpieczone. 

Higieniczne warunki przechowywania chleba sprawią, że nie narazisz na szwank zdrowia swoich bliskich. 

Dbając o nie, chronisz również pieczywo przed szybszym zepsuciem – np. pleśnią wywołaną zbyt dużą wilgotnością. 

Dobry chlebak to jednak  podstawa. Ponadto zastanawiając się, w czym przechowywać chleb, możesz wziąć pod uwagę:

- papierowe, lniane lub bawełniane woreczki,

- miejsce o niewielkim nasłonecznieniu w trakcie dnia,

- pojemniki na pieczywo (spełniają funkcję chlebaka i wyśmienicie pasują do małej kuchni),

- zagospodarowanie jednej z szafek kuchennych na chlebak (wystarczy zapewnić w tym miejscu dobrą wentylację, specjalne kosze na pieczywo i stałą temperaturę). 

Chlebaki mogą być bardzo różne

Najprostszym i najbardziej funkcjonalnym wyborem pozostaje według nas chlebak. Tylko jaki? Może być metalowy, drewniany, z tworzywa sztucznego. Czasem nowoczesny, a nierzadko klasyczny. Jedne chlebaki mają zamknięcie służące również jako deska do krojenia. Są takie, które tylko dyskretnie zdradzają swoje przeznaczenie lub w ogóle nie sugerują, iż w środku może być chleb (np. wyglądają jak mała szafka, jak w przypadku modelu Talon). O tym, który chlebak wybrać, pisaliśmy już na naszym blogu. Sprawdźcie, czy żadna cenna informacja nie umknęła wam podczas wcześniejszej lektury! 

Jak przechowywać chleb?

Właściwe przechowywanie chleba rządzi się bardzo prostymi zasadami. Znając je, zawsze wybierzesz chlebak zamiast np. lodówki. Chleb w chlebaku jest najbezpieczniejszy. Najwolniej czerstwieje. Nie traci zbyt szybko swojej tekstury, smaku i apetycznego aromatu. Więcej na ten temat znajdziecie w naszym blogowym kąciku porad. Nie pozwólcie by wilgoć, zbyt wysoka temperatura, czy nawet inne zapachy kuchenne zepsuły wam poranną przyjemność z kanapki. Zatroszczcie się o każdy chleb. Ten z piekarni i ten upieczony samodzielnie z płatków owsianych i jogurtu naturalnego. Od tego przecież są chlebaki i pojemniki na chleb – metalowe, plastikowe, bambusowe, nowoczesne, a nawet ceramiczne!

    Dodaj odpowiedź